BEST OF: Romania

07:58

V Romunijo sva se odpravila na obisk prijateljev. Ker sva videla veliko lepih slik in slišala zelo zanimive zgodbe, sva se odločila, da potovanje maksimalno možno raztegneva in spoznava en delček te dežele in kulture.

Morda sva zato, ker sva preko prijateljev spoznala veliko Romunov in bila toplosrčno sprejeta v njihovo družbo, doživela vse skupaj malo drugače, kot bi sicer, kot "navadna" turista. Romuni so se izkazali kot vedno razpoloženi, prijazni in zabavni sogovorniki, ki radi (počasi) uživajo življenje. Povabili so naju k sebi domov, veliko časa so si vzeli za dva prijatelja (tujca) od prijateljev in v grobem lahko rečeva, da sva bila tako nad ljudmi, kot tudi nad deželo zelo pozitivno presenečena!

Malo za hec in malo zares sledi 5P-jev najinega potovanja po Rumuniji ;)


4. PRESTOLNICA - BUKAREŠTABukarešta je velika in vroča. Potovala sva junija, bilo je preko 40 stopnj, beton pod nogami je kar puhtel. Pod vsakim drevesom sva iskala senco in počivala ;) Zato takšni prizori niso redkost:  Ena izmed najbolj znamenitih turističnih točk je parlament. To pa zato, ker je gromozanski in mogočen. Gre za drugo največjo administrativno stavbo na svetu (takoj za Pentagonom!).
Rečeno je bilo, da ga krasijo najdaljše, najtežje in najbolj žlahtne žametne zavese na svetu. Tudi v drugih vidikih je bil zgrajen z vodilom naj-dražji, naj-večji, naj-lepši... Razgled iz njegovea balkona sega po dolgi aveniji, ki ne zgolj po naklučju spominja na Elizejske poljane! 
Obiskala sva kar nekaj palač in cerkev, ki so vse zelo velike in mogočno okrašene. Veliko je zlate barve in kamsnoseštva. 
Bolj kot znamenitosti so nama v spominu ostale dobre turške restavracije, in sicer zato, ker je Rok takrat vzljubil Hummus! Obiskala sva muzej tradicionalnih romunskih hiš, ki se nahaja na prostem, kot neke vrste park. Prikazuje razvoj in raznolikost hiš iz različnih predelov Romunije. 
2. POTOVANJE - z vlakom do mesta SIBIU


Najino potovanje se je začelo v mestu Sibiu. Priletela sva v Bukarešto in se z vlakom odpeljala v Sibiu. To je eno najpomembnješih kulturnih središč Romunije. Mesta v Transilvaniji so zaradi bogate habzburške zgodovine obdržala tudi nemška imena, Hermanstadt, v tem primeru.

Tudi na področju kulinarike se pozna zgodovinski vpliv Austro ogrske: med tradicionalne jedi sodijo golaž, paprikaš, sarme in podobno! 


Mesto je bilo prijetno, mirno. Spominjalo naju je na Graz. Pomembne zgradbe se nahajajo v središču, okoli osrednjega trga, ostale hiše so pisane, z lepimi detajli. 


3. PALAČA - Drakula kraljuje v BRAŠOVU


Potovanje sva nadaljevala v mestu Brašov, ki je znano kot industrijsko mesto in drugo največje mesto v Transilvaniji oziroma sedmo največje mesto v Romuniji. Tudi Brašov se je razvijal iz srednjeveškega saksonskega mesta in obdržal nemško ime: Kronstadt. 

Najbolj znana je ČRNA KATEDRALA, ki je ena najpomembnejših luterantskih zapuščin v gostskem slogu daleč naokoli. Ime je dobila po požaru, ki ga je povzročil napad habzburških slik leta 1689.  

Kot rečeno je slovenska kuhinja v številnih pogledih podobna romunski: golaž, sarme, filane paprike... Delimo si tudi ljubezen do ocvirkov :) 
Kot "pozdrav iz kuhinje" jih postrežejo prav povsod. Ko so še topli so prav odlični, tudi s čebulo! 


Zanimiv prizor. 
Vseskozi je deževalo, zato sva se dokaj hitro premaknila naprej. 


Na poti proti Sinaji sva se odločala med ogledom dvorca Drakule, gradom BRAN ali pa gradom PELEŠ, ki je bil ustanovljen kot pletni dom za kralja Karla I. 
Odločila sva se za slednjega, saj je manj obljuden in slovi po čudovitem neorenesančnem slogu. 4. PREHRANA - najboljši golaž v SINAJI


Sinaia je gorsko letovišče in kljub oddaljenosti, le 120km od Bukarešte, občutno hladnejša! Povprečna temperatura junija je 15 stopinj. 
Vse hiše imajo zelo navpične in ostre strehe (zaradi snega) in močno spominjajo na gorski svet. 

5. PLAŽA - CONSTANTA


Constanta je veliko obmorsko mesto in priljubljeno letovišče. Večina mladih Romunov, ki med tednom dela v Bukarešti, se za vikende vrača v Constanto in cele dneve preživi na plaži v krogu prijateljev. Fascinatna je gondula, ki pelje preko mesta in povezuje različne plaže. 


Razvpita plaža MAMAIA beach je razdeljena v različne predele. Vse je zelo urejeno in tematsko opremljeno. Plaže so peščene, aktivnosti ne manjka. Spominja na bulgarska letovišča, ali pa Portorož, le da je veliko večje :) 
Constanta je znana tudi po razvpitih nočnih klubih. In statusu. Status je vse kar šteje v tej državi. To se vidi predvsem pri izbiri avtomobilov, saj toliko dragega pleha na kupu še nisva videla! 
p.s. našo rezervacijo v klubu Fratelli so nam odpovedali, ker se ne nenapovedano prikazal župan in želel našo mizo. Gospod sicer velja za politično in poslovno spornega človeka. Korupcija je velik problem v Romuniji. Nepogrešljivo doživetje, kot na vsakem najinem potovanju, je obisk bolšjega sejma! Brez prijateljice, lokalne osebe, bi bilo barantanje precej težje. 
Še "insajderski nasvet": veliko je ciganov, ki "pomagajo" pri parkiranju, prodajajo vodo in časopis na križiščih, ko je rdeča luč ipd... zelo so nasilni in domačini jim praktično vedno dajo kak kovanček, če ne drugega, zato, da jim ne poškodujejo avta! ;) V vseh mestih, kjer sva se ustavila, sva bila dobesedno fascinirana nad načinom napeljevanja električnih kablov! Mislim, da je razumljivo :) 
Še en zelo pogost in zanimiv prizor, je prodaja lubenic in melon. Prav tako pa sva bila prav povsod navdušena nad arhitekturo in detajli hiš. 

Nad Romunijo in njenimi ljudmi sva navdušena. Naslednjič si želiva potovati od pokrajine Maramureš vse do Moldavije. You Might Also Like

0 comments

DIY - v kuhinji

DIY - v kuhinji
Vsak teden preizkusiva ka nov recept. Objaviva pa zgolj tiste najboljše, ki jih je resnično vredno deliti.

DIY - maškerada

DIY - maškerada
Med vikendi se najde tudi čas za prijatelje in skupno ustvarjanje. Najraje pa ustvarjamo pustne maske :)

DIY - reciklirajmo

DIY - reciklirajmo
Če tudi ti ne želiš podpirati masovne potrošnje, lahko stare, pokvarjene in odslužene predmete, obleke in dodatke recikliraš. Hitro, enostavno in lepo.