Domača zelišča iz najinega balkona

07:46

Pred nekaj leti sva se na najinem mini balkonu sredi mesta lotila "vrtnarjenja". Po začetniški sreči in odlični prvi zelenjavni sezoni, sva kmalu ugotovila, da so začimbe in dišavnice bistveno bolj enostavne, trpežne, lepe! in tudi uporabne. 

Tako na najinem balkonu zadnje dve leti rastejo le: čili, rožmarin, sivka, meta, melisa, bazilika, peteršilj, žajbel, origano, majaron in nekaj okrasnih rožic v topli sezoni. V hladni sezoni pa druge okrasne rastline. 

Vsa zelišča uporabljava sproti, proti koncu poletja pa jih poreževa, posušiva in spraviva za zimo. Sušiva jih kar v kartonastem pokrovu za čevlje, na toplem in suhem prostoru v kuhinji. Spraviva pa jih v steklene posode in posodice. Najini najljubši domači čaji pa so:

1. ŠIPEK

RASTE tako kot vrtnica na toplem in sončnem prostoru (zelo rad ob steni) - pri nama ga ni dovolj, zato ga pogosto nabereva ob robu gozdov ;)
NABIRA se proti koncu oktobra oziroma po prvi slani.
IMA veliko antioksidantov in mu pripisujejo močan protivnetni učinek; midva šipkov čaj pijeva skoraj vsak ali vsak drugi dan in morda tudi zato ne zboliva prav pogosto. 2.META in MELISA

RASTE zelo agresivno v "nekontroliranem" grmovju, se zelo razraste in ima trdovratne korenine! Njena zemlja bo vedno znova pognala male metine rastline... 
NABIRA se jo proti koncu poletja, a preden zacveti, okoli poldneva na vroč dan, ker se takrat arome in učinkovine zaradi vročine zaprejo v listke.
IMA blagodejne učinke na prebavo, povečuje koncentracijo in zmanjšuje psihično in fizično utrujenost.

Obe rastlini sta res nezahtevni in lahko ogromno obrodita. Vsako leto ju sušiva in spraviva za čaj, letos pa sem nadgradila "domači zeliščni čaj" v lična DIY darilca ;)3. ŽAJBELJ

RASTE na močnem soncu in suhi zemlji, npr. po sončnih in vročih hrvaških otokih; če paziš, da ni preveč na dežju, pa brez problema uspeva tudi v loncu na balkonu. 
NABIRA se listke, predno rastlina zacveti. S tem, ko se rastlino "požanje" ji damo čas, da počiva, se obnovi, zraste. Žajbelj je večletnica. Nekajkrat sem jo močno porezala in spravila v klet, vsako leto je močneje obrodila. Letos prvič, pa bo prezimila na toplem hodniku. Bomo vidli kaj se bo zgodilo :) 
IMA številne zradilne učinke, najbolj pogosto pa se ga uporablja pri zdravljenju vnetja grla in sluznice. 


Pri pripravi čaja je zelo pomembno, da žajbljeve liste ne namakamo dlje kot 3 minute, saj se potem sprostijo eterična olja, ki nam lahko povzročajo težave. To velja za redno uporabo. 

You Might Also Like

0 comments

DIY - v kuhinji

DIY - v kuhinji
Vsak teden preizkusiva ka nov recept. Objaviva pa zgolj tiste najboljše, ki jih je resnično vredno deliti.

DIY - maškerada

DIY - maškerada
Med vikendi se najde tudi čas za prijatelje in skupno ustvarjanje. Najraje pa ustvarjamo pustne maske :)

DIY - reciklirajmo

DIY - reciklirajmo
Če tudi ti ne želiš podpirati masovne potrošnje, lahko stare, pokvarjene in odslužene predmete, obleke in dodatke recikliraš. Hitro, enostavno in lepo.