O poročni fotografiji

04:18

Nabiranje inspiracije na Pinterestu je sicer super fajn, morda celo najboljše, kar se tiče poročnega dekorja, vabil, cvetja... ampak pri poročni fotografiji pa je potrebno ohraniti realno sliko. 
Ste kdaj pomislili, koliko časa je potrebnega, da te krasne in popolne slike nastanejo? Ste pomislili, da to ni naključje, da je okolica, torej "kulisa" slike lepa, harmonična, v ravno pravih barvnih odtenkih in z ravno pravšnjo mero naravne svetlobe? Ali veste, da je bilo za eno samo "popolno" sliko narejenih okoli 500 enakih ali podobnih slik. Na štiristodevetindevedestih je nevesta zamižala, veter je pihal v napačno smer, ženin ni stal dovolj pokončno, sonce je bilo premočno in tako naprej in tako naprej. Slikanje pogosto traja več ur, včasih celo cel dan! No, na koncu pa je le ena tista, ki se jo objavi na Instagramu prepoznavnga poročnega fotografa in doseže 10-tisoče všečkov. 

Te slike so res krasne, niso pa realne. Pogoje slikanja določa 1001 tehnični dejavnik, ki se ga pogosto ne zavedamo, dokler sami nismo v konkretni situaciji. Zato bom opisala kar najimo situacijo :)In predno začnem še to, z izbranim fotografom Alenom Karupovićem sva bila zelo zadovoljna, pišem nasplošno o dejstvih, ki mladoporočenca lahko presenetijo, a jih dober fotograf vse po vrsti z odliko izniči.


Lokacija 
Ferrarijev vrt - najame se ga lahko maksimalno za dve uri; pred tvojim terminom je lahko zaseden z drugim parom in njuno dekoracijo. Pred nama ni bilo nikogar in bila sva zadnja, zato smo lahko malo podaljšali :) Odvisno kje se bo odvijal obred, takšno bo ozadje: svatje, mize, stoli, senčniki... 


Ura 
Oziroma igra sonca in senc ;) - ta je odvisna od letnega časa in dejstva kdaj sta matičar in pooblaščenec prosta. Termin sva rezervirala 5 mesecev pred poroko, sonce je poleti seveda čisto drugje kot januarja. Pač, med obredom bomo gledali v sonce, sva si rekla, tako ali tako steče kakšna solzica sreče. Žal pa imava na slikah kakšno gubico več na obrazu, ker sva ves čas obreda zaradi sonca kremžila obraz ;) 


Med obredom 
Tukaj mislim, da kakovost in izkušenost fotografa pride najbolj do izraza. In sicer zato, ker mora ujeti nekaj ključnih trenutkov, za to pa ima natanko eno možnost. Ta del gre ta včasih zelo hitro in se ne more ponavljati. Ovekovečiti mora trenutke v gibanju, med govorjenjem, med največjimi čustvi. Prvi poljub. Reakcije ljudi. To so iskreni in zelo kratki trenutki. Če jih zamudi, jih ne bo. Nama so prav te slike najljubše, ker se zdi, da prav začutiš misli in občutke ljudi, ki so ovekovečeni na sliki.

Pa še to; Obred se pogosto odvija v za to namenjenih občinskih dvoranah in ker je kratek, ga ni mogoče izdatno okrasiti. Okolica oziroma ozadje slike bo, kakršno pač bo. Pogosto ne ravno lično. Dober fotograf vseeno lahko ujame pravi kot, prilagaja ostrino, se fokusira na detajle. 


Slikanje 
Oziroma slavni "fotošuting" - to se te fantastično režirane slike, kjer ženin in nevesta izgledata kot iz revije :) V najinem primeru torej, po obredu, ob približno 18h uri je bilo sonce zelo nizko, a še ne dovolj nizko za tisto toplo večerno svetlobo. Določila sva mejo 60 minut, kolikor se nama je zdel dopustni čas, da pustiva svate same. Zato se nismo odločili, da bi se zapeljali kamorkoli drugam, kjer bi bila kulisa morda "popolna". Res pa je, da so Ferrarijev vrt, drobne ulice po Štanjelu in tudi grajsko dvorišče že sami po sebi čudoviti in zelo fotogenični. Prvih 15 minut smo se slikali s pričami in družicami, nadaljnih 45 pa samo midva. Družice sem poslala na grajsko dvorišče, kjer se je slavje nadaljevalo, da poskrbijo za vzdušje in planiran potek. Pozabila sem, da bi bilo pametno, da bi vsaj ena ostala ob meni in mi pomagala pri popravljanju obleke in pajčolana, ki jima je nagajal veter. Prav tako bi mi lahko popravila šimko, pridržala šopek in podobno...
Skrtaka, ko je naš čas potekel in smo se napotili proti dvorišču nama je Alen namignil, da je ravno takrat postala svetloba "perfektna", a sva se odločila, da se drživa časovnega plana. Zanimivo, naju oba bi lahko opisla kot precejšnja prefekcionista, a sva se na svoji poroki odločila, da nama več pomenijo ujeti "resnični" trenutki - in kakšna slika manj, kot pa popolne a "naštimane" slike. 


Slavje
Večerja, prvi ples, nočno dogajanje - o stilu teh slik sva se vnaprej dogovorila z Alenom, da so nama detajli in, žal se bom ponavljala, "resnični trenutki" zelo pomembni. Všeč nama je, da imava spomin na dvorano, na poimenske kartice, na cvetje in stensko dekoracijo, saj smo vse to s temeljitim premislekom in konceptom naredili in okrasili.  Te slike je torej naredil še podnevi, ko je bila dvorana prazna in svetloba naravna. Zvečer, ko smo jedli in ponoči, ko smo plesali, se detajlov ne bi dalo več tako lepo ujeti. Takrat je bil tako ali tako zaposlen z lovljenjem že malo vinjenih in navihanih izrazov najinih svatov. O prvem plesu pa kdaj drugič več ;)


Kaj pa skupinske slike?
Nekaj smo jih naredili, bolj kot ne spontano. Šele ko sva želela poslati pisne zahvale svatom sva ugotovila, da jih kar nekaj manjka... Bolje bi bilo, da bi imela seznam vseh "podskupin" (torej nevestina družina, ženinova družina, vsi bratranci in sestrične, vsi sošolci in sošolke, vsi gimnastični prijatelji in tako naprej) in nekoga, ki bi to organiziral. Sliši se tako preprosto in logično, a v poplavi čustev in šampanjca, hitro kaj uide iz glave ;) 


Midva sva s slikami, ki jih je naredil Alen Karupovič, zelo zadovoljna. Presodite sami ;)
Izbrala sva njega, ker nama je njegov stil všeč. To je stvar okusa posameznika. Drugi, morda še bolj pomemben faktor pri izbiri fotografa bi bil njegov karakter, oziroma, kako se par z njim ujame. Ali se "začutite", saj bo ob vama v najbolj intimnih trenutukih in vama more biti prijetno... potem je tukaj še cena in razpoložljivost, ki nam lahko prekrižata načrte ;) O izbiri fotografa kdaj drugič več.


 


You Might Also Like

0 comments

DIY - v kuhinji

DIY - v kuhinji
Vsak teden preizkusiva ka nov recept. Objaviva pa zgolj tiste najboljše, ki jih je resnično vredno deliti.

DIY - maškerada

DIY - maškerada
Med vikendi se najde tudi čas za prijatelje in skupno ustvarjanje. Najraje pa ustvarjamo pustne maske :)

DIY - reciklirajmo

DIY - reciklirajmo
Če tudi ti ne želiš podpirati masovne potrošnje, lahko stare, pokvarjene in odslužene predmete, obleke in dodatke recikliraš. Hitro, enostavno in lepo.