TOP 10: BALI

10:27

1. TU-TUUUUUU (to je zvok avtomobilske hupe!)

Zadnjič je pogovor nanesel na trobljenje in ali je namen, da ga uporabljaš za opozarjanje nase, ali za opozarjanje drugih na njihove napake... Skratka, spomnila sva se na nekaj najbolj smešnega in hkrati simpatičnega, s čimer sva se prvič srečala na Baliju. 

Od tu vzgib za ta blog post. 

10 najbolj zanimivih stavri/krajev/dogodkov, ki so nama ostale v spominu. Ne bova naštevala razvpitih in več kot jasnih turističnih atrakcij, ker jih lahko najdete v vsakem vodiču. 

Torej, 1. Balijci uporabljajo hupo za opozarjanje nase. In sicer na vsakem, dobesedno vsakem ovinku. Najprej se nama je zdelo, da je morda najin prvi "driver" še neizkušen, da ga je strah. Nato sva ugotovila, da vsi trobijo tik pred ovinkom. Nima veze ali je ovinek pregleden ali ne, to je njihova navada in s časom se navadiš tudi ti.
ps. ko sva se podala na moped, sva dojela zakaj: zaradi vetra ne slišiš pribilžajočega se avta in v nepreglednem ovinku se lahko hitro zgodi nesreča. 

Ulični vrvež. Nekaj dni sva rabila, da sva se ga navadila.

Središča mest so več ali manj urejena. Zanimiv podatek je ta, da je med turisti prav največ nesreč z motorji! 

2. SVEŽE IN SOČNO

Sadje in zelenjava, ki jo postrežejo, prihaja neposredno iz sosednjega vrta. Mango, papaja, avokado, kokos, vse to ima popolnoma drug (boljši!) okus, kot pri nas. Jasno :) pa vseeno naju je fasciniral dogodek, ko sva zaradi naliva obstala v neki kolibi z napisom "free wifi" in sva se zapletla v pogovor z lastikom. Razkazal nama je svoj vrt, vmes potrgal sadeže in nama pripravil obrok. Neprecenljivo. 

ps. klimatske razmere so tekom leta dokaj konstantne, kar omogoča optimalne pogoje za vse vrste vegetacije. Nimajo / ne uporabljajo pa veliko mlečnih izdelkov.

Prej... in potem :)

Poleg smutijev poskusite tudi sok lubenice in seveda svežo kokosovo vodo.

3. HRANA

Kliše, vem. Verjetno na vsaki destinaciji, ki jo obiščeš, najdeš nekaj posebnega, nenavadnega, omembe vrednega... pa vseeno, hrana je definitivno ena izmed stvari, zaradi katere bi z veseljem še enkrat obiskala Bali!
Veliko je svežega sadja in zelenjave, veliko riža, rib in piščanca. Malo soli! Večinoma je pripravljeno na zelo pikanten način, kar je nama zelo blizu. Hkrati pa je to zato, da se tako uničijo bakterije, ki bi zaradi toplejše klime in dolgotrajnega transoprtiranja/skladiščenja lahko povzročile težave.
ps. vsak dan sva spila eno kokakolo vsak in vse je bilo ok. Samo enkrat na Gili otokih, ko edinkrat nisva popila kokakole, so bile precej hude posledice. Smola, naklučje, kakorkoli. 

Priporočava: Sari Organic v Ubudu in Biku v Seminyaku
Več o hrani pa kmalu TUKAJ. 

Veliko hrane je postrežene v bananinih listih. Preizkusila sva tudi veliko ulične hrane; in predvsem ta je zelo pekoča - zaradi dezinfekcije. 

Tradicionalna sladica. Sicer so zelo priljubljene tudi bananine palačinke! Ampak na Baliju raste več vrst banan, ki so postrežene, ko so pravilno zrele in imaj zato zelo dober okus. 

4. MOJSTRSTVO

Balijci so mojstri ročnih spretnosti. Če ne bi na lastne oči videla, kako (in s čim!) obdelujejo kamen in les, ne bi verjela, da gre za ročno delo. Ob cesti namreč stoji na tisoče kamnitih kipcev, med sabo so si tako podobni in toliko jih je, da brez pomisleka verjameš, da ger za industrijske odlitke... Prav tako v templjih vidiš gromozanske izrezljane površine; in teh templjev je neskončno. 
Neverjetno spretno kujejo tudi srebro - obiskala sva enodnevni tečaj - in nisva se mogla načudit kakšna orodja vse uporabijo in kako se znajdejo. 

Prečudoviti detajli na vhodu v tempelj. 

Mojstri pri delu.

Ob robu vseh ulic so raztavljeni različni izdelki. Včasih so v slamnatih kletkah ob robu steste postavljeni petelini. Zakaj? Da jim ni dolgčas, da lahk oopazujejo dogajnaje. Brez heca.

Art market in želvica ki sva jo sama izdelala na delavnici oblikovanja srebra.


5. MOPED

Vzljubila sva ga v Ubudu, saj nama je omogočal hitro premikanje po gužvi mestnih ulic, prav tako pa naju je peljal na kraje, ki z avtom niso bili dostopni. Med vožnjo je prijetno in toplo pihljalo in ker je večinoma vozil Rok, sem jaz gledala okrog in uživala v vseh mogočih prizorih; od tropskega rastlinja, plantaž, templjev, do domačinov, njihovih trgovinic, inovativnih načinov sušenja perila, ni da ni :)
ps. kolesa so tudi na razpolago za izposojo, a v veliko manjšem številu in slabšem stanju...  

Najino potovanje sva začela v Saminyaku, tam si nikakor ne bi upala rentat motor, vsaj ne prvih nekaj dni, saj je promet kar divji. Ni veliko semaforjev, pa tudi če so, se jih ne upošteva. In ja, vozi se po levi :) 

Celo na motor so namestili "daritev" - tako ga blagoslovijo in se prepričajo, da jih bo varno pripeljal na cilj. Opazila sva še nekaj zanimivih darovanj... 


6. SPA

V treh tednih sva razlčine storitve wellnessa - masaže, kopeli, pakete razvajanja - koristila približno vsak drugi ali tretji dan :) In bilo je super ultra fantastično top! 
Ampak pazi... saloni niso dizajnersko dovršeni, sobice so stisnjene, včasih ti pot prekriža kakšna mravljica, ali gekko. Masažna miza je lesena, trda in škripajoča...
Kar prepriča je njihov pristop in ritual. Pa močne roke in dišeča olja. Kakorkoli, po nobeni masaži pri nas se še nisva počutila tako prerojeno ;)

Najbolj nama je ostal v spominu paket masaže, body scrub-a in kopeli polne cvetja. Slike so preveč intimne, tako da jih ne bo. To je bila najina prva kopel kot mož in žena, halo! :) 

Ob prihodu v SPA ti najprej ponudijo mrzli čaj, umijejo ti noge, istočasno pa izbereš olje za masažo.
Takole izgleda "dvorišče" iz katerega vodijo vrata v številne male sobice. 

7. PRIVATE POOL

Tisti lepi, veliki, infinity pool-i, ki kraljujejo na Instagramu se nahajajo v dražjih hotelskih verigah ali znanih in pre-obljudenih lokalih. Pravzaprav ni nobegena užitka, da se gneteš v tej množici. 
Veliko boljša izbira so manjši zasebni bazenčki, ki se nahajajo zraven tvojega apartmaja sredi riževega polja. Domačini pogosto ponujajo samo eno ali dve "nastanitve" v obliki villa hiške, kjer si bazenček deliš torej le z nekaj drugimi gosti. Sicer pa je vzdušje res primerno za izležavanje, namakanje, branje. Ne vem zakaj tega nisva še bolj ponotranjila 😄 💫Voda je bila prijetna, temperatura zraka pa tudi. Vseskozi okrog 25 do 30 stopinj, vlaga ni bila visoka. Zelo prijetno! 


8. DOMAČINI

Še en "kliše" pa vseeno. Če vam na potovanju uspe spoznati kakšne pristne Balijce, izkoristite to priložnost, da spoznate njihovo kulturo, navade in način življenja. Pridobite kak nasvet, kaj si je resnično vredno ogledati ali kam na večerjo. Večkrat jih boste mrali vprašati, kam bi oni šli, sicer vam bodo le našteli vse znamenitosti, ki so napisane že v vodičih!
Turizem se zelo razvija in vsak poskuša pristaviti svoj lonček. Na vsakem vogalu ti skušajo nekaj prodati, včasih je že kar vsiljivo. In absolutno, poskušajo te tudi nategnit. 
Skratka, midva sva imela srečo, da sva spoznala tako simpatičnega "driverja" ki naju je peljal k sebi domov, pa na nek balijski bife, ki ga sicer ne bi nikoli našla, niti upala obiskati... Ime mu je bilo Made John. Fasciniran je bil nad frazo "poglej, poglej", ki mi je enkrat ušla iz ust, ko sem na cesti zagledala bejbi opice in na ta račun smo se smejali še 3 dni.

Pri šivilji - krajšanje krila 20centov.

Rok si je ful želel k brivcu. 

Bencinska postaja izgleda tako. Ali pa je gorivo kar natočeno v "Absolut Vodka" steklenice. 

9. KULTURA

Prijateljica Nika nama je posodila (sicer otroško) knjigo o Baliju - 
Morda je res napisana za malo starejše otroke, ampak zelo lepo razloži veliko vidikov in vzgibov balijske kulture. Priporočam branje podobnega čtiva, predno se odpravite na potovanje po tem otoku, saj ga boste videli v popolnoma drugi luči
Opazili boste veliko detajlov, ki bi sicer ostali neopaženi in nerazumljeni, kot npr. zakaj so vsi kipci oviti v črno-belo karirasto tkanino, zakaj je ob vsaki vpadnici v mesto ali vas postavljen kamnit vhod, zakaj in kakšni so darovi na tleh oziroma na dvignjenih svetiščih. Razumeli boste tudi njihovo obnašanje, ki izvira iz drugačne vzgoje in prepričanj. Skratka, te stvari so zelo zanimive in škoda bi bilo, da jih ne razumete in doživite v vsej svoji barviti veličini 💜
10. NAOKROG

Veliko časa sva preživela kar nekje, med riževimi polji, domačijami, razbitinami. Zdi se nama zelo pomembno, da imava na potovanjih čas, ki ni splaniran, dodeljen nekim aktivnostim, ampak ga porabiva kakor se nama tisti hip zazdi, tudi če totalno "zabluziva"... ps. sej to je smisel vsega   💤
No, in v nekem takem trenutku, kar nekje ob cesti, sva iskala drevesa in grme ter ugotavljala na katerih rastejo banane, mango, avokado, papaja, dragon fruit in drugo, katerih imen ne poznava. 

Naslednjič želiva obiskati še vulkan in se po njegovem kraterju spustiti s kolesom. 
Še enkrat bi se prav tako vrnila v Amed, ki je majhno ribiško mestece na severu, kjer bi z domačini ponoči lovila ribe (to bi Rok, jaz bi ga čakala na črni vulkanski plaži in uživala ob sončnem vzhodu). 
Na tržnici v Ubudu bi kupila še kakšen šal in če bi le lahko, kakšen kip ali leseno izrezljano klop za v predsobo - tista v obliki aligarorja mi ne gre iz glave 😂


Sprehodi po ozkih poteh med riževimi terasami v okolici Ubuda. 

Ob tej sliki se spomnim toplega vetra in kako zelo fino je bilo 💗

Koplca za najino novo stanovanje, nekoč. Mogoče. 

Poleg "must-see" atrakcij in zgoraj naštetih lepih in obiska vrednih doživetij ne moreva mimo tega, da omeniva tudi drugo plat Balija, ki naju je povsem šokriala. 

You Might Also Like

0 comments

DIY - v kuhinji

DIY - v kuhinji
Vsak teden preizkusiva ka nov recept. Objaviva pa zgolj tiste najboljše, ki jih je resnično vredno deliti.

DIY - maškerada

DIY - maškerada
Med vikendi se najde tudi čas za prijatelje in skupno ustvarjanje. Najraje pa ustvarjamo pustne maske :)

DIY - reciklirajmo

DIY - reciklirajmo
Če tudi ti ne želiš podpirati masovne potrošnje, lahko stare, pokvarjene in odslužene predmete, obleke in dodatke recikliraš. Hitro, enostavno in lepo.