TOP 11 PLACES TO VISIT WHEN IN VIENNA - WINTERTIME

15:48

Dunaj je ena izmed najinih najljubših prestolnic. Ponuja zelo veliko: bogato kulturo, tradicijo, osupljivo arhitekturo, uživaški način življenja, značilne dunajske kavarne, predstave v eni najznamenitejših opernih hiš na svetu, številne umetniške razstave, festivale, koncerte in še in še. 

Četudi zveni klišejsko in gre za najbolj turistične točke Dunaja, jih je vsaj enkrat v življenju vredno videti. Če se na Dunaj odpravljate prvič, se pripravite na veliko hoje in vetra :) 

Najino vodilo pri raziskovanju novih mest je, da raje vidiva manj in v teh trenutkih uživava, se ustaviva na kavi ali čaju, opazujeva okolico... Seveda, odvisno koliko časa imava, ponavadi si izbereva le eno razstavo in si za to vzameva čas in (vsaj) avdioguide :)

Sledi 11 najlepših, oziroma najbolj tipičnih in vsekakor vašega obiska vrednih "atrakcij" #1 MUST SEE WHEN IN VIENNA: HOFBURG PALACE 

Gre za bivšo cesarsko palačo, ki je danes uradno prebivališče in delovno mesto predsednika države. V sklopu Hofburga se nahajajo številni muzeji, knjižnica, cesarska zakladnica, grajsko gledališče, španska jahalna šola z "našimi" Lipicanci... Mimo mogočnih stavb se lahko (brezplačno) sprehodite in nadaljujete pot skozi #2 GRABEN do STEPHANSPLATZ-a
Sprehod lahko začnete pri Hofburg-u, preko Grabna do cerkve Stephansdom
Pred Hofburško palačo je tudi postajališče za kočije


#2 MUST SEE WHEN IN VIENNA: KOHLMARKT & GRABEN 

Kohlmarkt je ena izmed najstarejših, najbolj znamenitih in tudi najdražjih ulic Dunaja. Nahaja se, seveda, v prvem bezirku. Na njej kar mrgoli premožnih azijskih turistov, ki polnijo trgovine kot so Chanel, Cartier, Burberry, Moncler, itd.
Na poti boste srečali kar nekaj tradicionalih kavarn, priporočila pa bi obisk Cafe Demel. Tukaj namreč lahko opazujete slaščičarje pri delu in naročite originalno Sacher-co! 

Originalna Sacher torta in Wiener Melange (velik kapučino)
Poleg kavarne Demel so zelo poznane tudi Cafe Hawelka, Cafe Central, Cafe Landtmann, Julius Meinl, slaščičarna Aida,  Oberlaa ali pa Cafe-Konditorei L. Heiner, ki je na sliki


#3 MUST SEE WHEN IN VIENNA: STEPHANSDOM

 Od Hofburga se sprehodite mimo Kohlmarkta (tukaj se nahaja Cafe Demel), zavijete desno, vzdolž Grabna in pridete do znamenite cerkve STEPHANSDOM-a.
Tako je velika, da je težko ujeti celo v objektiv :) Hec. Svoje slike pa žal res nimam.

Od Stephansdoma nadaljujete pot po Kärntner Strasse do svetleče rdeče pentlje.

Na Stephansplatz-u je še eno veliko "postajališče" za kočije; takoj za ovinkom, na Wollzeile 5 pa lahko preizkusite najboljši dunajski zrezek v restavraciji Figlmüller

Najbolj znana "mašna" Dunaja je zelo priljubljen Instagram motiv ;)#4 MUST SEE WHEN IN VIENNA: WIENER STAATSOPER 

 Od Stephansplatz-a se sprehodimo po največji peš coni oziroma nakupovalnem predelu - Kärntner Strasse. Tukaj najdete vse! Pridete do Hotela Sacher, kjer prav tako delajo in prodajajo originalno Sacher torto, in že pred sabo zagledate dunajsko državno opero. 
Če ostanete dlje, se "splača" vnaprej rezervirati karte, če pa ste se odločili za obisk predstave v zadnjem hipu, lahko 80 minut pred predstavo zelo ugodno kupite karte za stojišče. 

Dunajska državna opera ponoči - tik pred vhodom je tudi postajališče za številne tramvaje, nočne avtobuse, spodaj pa tudi za podzemno železnico

Opera ponuja tudi voden ogled zakulisja, garderobnih sob, skladišča, in vsega kar spada zraven

 #5 MUST SEE WHEN IN VIENNA: MUMOK

 V okolici opere se nahaja nekaj velikanskih muzejev in galerij. Če ste ljubitelji umetnosti se vsekakor splača preveriti trenutne razstave. Razstave znajo biti s časovnega vidika zelo obsežne. Če malce pretiravam, samo da se prebijete po stopnicah, mimo varnostnih pregledov do okenca za nakup vstopnic pogosto potrebujete tudi pol ure ali več. Nama se je na primer zgodilo, da naju zaradi prevelikega navala niso spustili na razstavo StarWars Identities. Kasneje sva preko spleta rezervirala svoj prihod za naslednji dan. In sicer, sva rezervirala 15-minutno časovno okno, znotraj katerega ti je omogočen vstop. Če zamudiš, izgubiš možnost za ogled razstave! Pozor, Avstrijci so zelo strogi. :) 

Muzej Albertina, tukaj sva si (že pred leti) ogledala slike Fernanda Botera, zelo všečno! 

Skratka, to je bila najboljša tematska & interaktivna razstava v mojem življenju. Kroži po svetu. Priporočam!
#6 MUST SEE WHEN IN VIENNA: KARLSPLATZ

 Nato prečkaš KARLSPLATZ, kjer je v prazničnem obdobju eden najlepših, umetniško usmerjenih adventnih sejmov!  

Karlskirche#7 MUST SEE WHEN IN VIENNA: NASCHMARKT

Nad podzemno železnico številka 4, med postajama Karlsplatz in Kettenbrückengasse se nahaja tržnica Naschmarkt. Tukaj lahko dobite sveže specialitete iz celega sveta. Na spodnjem delu pa se nahajajo specializirane trgovine, bari in bistroji. Ps. v eni izmed malih azijskih restavracij, sva imela najin prvi dejt ;)

Na Naschmarktu ni ravno poceni, je pa zelo dobro :)
Med vikendi se zgornji del spremeni v bolšji sejem! #8 MUST SEE WHEN IN VIENNA: RING

 Na notranjem mestnem obroču se nahaja še mnogo lepih in zanimivih znamenitosti:
parka STADTPARK in BURGGARTEN, ki meji na kavarno in rastlinjak PALMENHAUS ter SCHMETTERLINGHAUS.
Dva največja in najstarejša muzeja: KUNSTHISTORISCHES in NATURHISTORISCHES MUSEUM, PARLAMENT, UNIVERZA, mestna hiša RATHAUS, ki poleti ponuja koncerte, med prazniki največje (ampak tudi najbolj obljudene) adventne stojnice, pozimi pa drsališče.
Ogled vseh teh znamenitosti je možen tudi s tramvajom "D" ki poleg naštetih pelje tudi mimo #4 opere in #9 palače BELVEDERE

Mestna hiša je vedno lepo okrašena / osvetljena
Kavica v Palmenhaus-u
#9 MUST SEE WHEN IN VIENNA: BELVEDERE

Palača Belvedere je bila zgrajena kot poletna rezidenca takratnega plemstva. V njej se danes nahaja stalna razstava Gustava Klimta, najbolj markantnega avstrijskega slikarja - priporočam! 
V pritličju je kavarna, kjer strežejo slasten jabolčni zavitek z obvezno vanilijevo kremo, pred palačo pa se razprostira čudovit park in jezero v katerem se ob lepem vremenu zrcali palača. 
V zimskem času tudi tukaj postavijo adventne stojnice. 

Če ne bi bilo vetra, bi se videl krasen odsev palače Belvedere#10 MUST SEE WHEN IN VIENNA: SCHLOSS SCHÖNBRUN

Glavna in najbolj obiskana znamenitost Dunaja, ki pa ni dosegljiva peš in ki lahko sama zase vzame cel dan, je zagotovo palača Schönbrunn. Njeni vrtovi so čudoviti! 

Gloriette nad vrtom od Schönbrunna, desno se nahaja še živalski vrt, levo pa labirint oziroma tekaška steza
Sveže rože na vsakem koraku#11 MUST SEE WHEN IN VIENNA: HUNDERTWASSER

Morda najbolj znan avstrijski umetnik, slikar in arhitekt, ki je prepoznaven po svojem edinstvenem slogu. Zelo zanimiva je njegova "teorija" oken, za katere pravi, da so naše "okno v svet" in nam zato pripada pravica, da si njegov izgled, obliko in barvo oblikujemo sami. Tudi notranjost njegovih zgradb je nenavadnih oblik in barv :)

Hunderwasser

You Might Also Like

0 comments

DIY - v kuhinji

DIY - v kuhinji
Vsak teden preizkusiva ka nov recept. Objaviva pa zgolj tiste najboljše, ki jih je resnično vredno deliti.

DIY - maškerada

DIY - maškerada
Med vikendi se najde tudi čas za prijatelje in skupno ustvarjanje. Najraje pa ustvarjamo pustne maske :)

DIY - reciklirajmo

DIY - reciklirajmo
Če tudi ti ne želiš podpirati masovne potrošnje, lahko stare, pokvarjene in odslužene predmete, obleke in dodatke recikliraš. Hitro, enostavno in lepo.