The other side of BALI

07:16

V uvodu je potrebno povedati, da je šlo za poročno potovanje in da sva glede na opise in pripovedovanja prijateljev verjetno pričakovala preveč. Pa vseeno. Šokirali so naju kupi smeti na plažah, na cestah, povsod. Šokirali so naju prizori zapuščenih hiš, razbitin, smetišč zraven katerih se gradijo nove palače in hoteli, ki se jim zaradi slabega in kratkoročnega planiranja, verjetno ne obeta bistveno boljša prihodnost. Šokirali so naju številni berači in mimoidoči, ki ti vsiljujejo vsak svojo zapestnico, školjko, hrano, motor, prevoz, nekaj. So brez zob, umazani, strgani in bosi, smilijo se ti.

Turizem se razrašča kot plevel, brez cilja in strukture. Vsak poskuša pristaviti svojo skledo, kar je razumljivo, a vse skupaj je precej žalosten prizor. Na trenutke težko uživaš v razvajanju in dobri hrani, ko gledaš bedo in revščino okoli sebe. Vedno več predelov je zgrajenih in urejenih izključno za turiste. In to je lahko narejeno z občutkom, ali pa brez :) Zdelo se nama je smešno, na trenutke prav groteskno, kako je vse umetno. Cel južni del je podrejen surfanju, brez dvoma je Avstralcev več kot Balijcev, same fancy trgovinice in outlet pri outletu. Čisto razvrednotenje kulture. S prijatelji smo se veliko o tem pogovarjali in prišli do sklepa, da se Bali močno in hitro spreminja. Pravijo, da je boljše na Floresu, Lomboku, Nusi Penidi... Jasno, velik vpliv ima tudi v katerem delu sezone ga obiščete. To se bo poznalo na cenah, ponudbi, čistoči, prijaznosti osebja pa še kje. 

Nekoč je veljalo, da je glavna sezona julij + avgust, a to že daleč ne velja več. Junij, ki je bil nekoč predsezona se šteje v smislu gneče in cen že za polno sezono. Turistične "atrakcije" kot so Tanan Lot tempelj, Uluwatu, Water palace so definitivno vredni ogleda, a se tam tre turistov, da si še predsatvljati ne znate :) 

Sicer meni najljubša/najlepša "atrakcija" - Water Palace


Najbolj neprijetno razočarana pa sva bila nad Gili otoki, ki so daleč od percepcije, ki se ti nariše v glavi ob slikah in zapisih, ki sva jih brala predno sva se tja odpravila. 
Res da je bil ravno Ramadan in morda je povezano s tem, ampak tako neprijaznih, neustrežljivih in nezainteresiranih ljudi že dolgo nisva srečala v turizmu. Veliko resatvracij je bilo tekom dneva zaprtih. Pravzaprav na Gili Menotu NI resatvracij. So samo restavracije v sklopu hotelov. Ampak to naju niti ni motilo. 

Tudi tuljenje minaretov naju sploh ne bi bi motilo, če ne bi s prestanki trajalo celo noč. Vsako noč. 

Prvi šok je bila ladjica. 
Vedela sva, da Gili Travangan velja za party otok, pa vseeno, kar naju je pričakalo, je bilo daleč preko najine predsatve. Večkrat dnevno se izkrca nekaj hitrih ladjic vsaka s po 200 turisti. To ti da misliti. Sistem kanalizacije, samo primer, namreč sploh ni zgrajen, da bi lahko požiral to maso... 

Čakanje na ladjice iz Gili Trawangana za povratek na celino.

Pozor luknja, oziroma več njih :) 


Plaža.
Plaža je koralna; torej tista čudovita belina, ki izgleda kot pesek je pravzaprav iz zdrobljenih koral in precej pika. Mivka je zunaj, kjer hodiš, ali pa ležiš, ne pa tudi v vodi. 
Tam je zeloooo dolg del plitvine, ki je pokrit z algami in morsko travo. Ko se preko močnih in sunkovitih valov končno prebiješ do globje vode, kjer bi lahko začel snorklat, pa se srečaš z naslednjim problemom - močnim tokom! Skratka, plavanje bolj ali manj odpade, snorklanje pa je z namenom organizirano z ladjico. 

Gili Meno je majhen otok, okrog njega vodi potka, ki jo prehodiš v uri in pol. Takšne prizore srečaš večrat. 

Toliko o plaži. Še dobro, da sem imela s sabo copate za v vodo ;) 


Disclaimer: Gili otoke sva obiskala sredi junija, morda je januarja drugače. Turistov je manj, ponudbe je več, domačini še niso naveličani vsega, močnih morskih tokov ni... kaj pa vem. Vseeno, na Gili otoke se skratka ne vrneva nikdar! 

You Might Also Like

0 comments

DIY - v kuhinji

DIY - v kuhinji
Vsak teden preizkusiva ka nov recept. Objaviva pa zgolj tiste najboljše, ki jih je resnično vredno deliti.

DIY - maškerada

DIY - maškerada
Med vikendi se najde tudi čas za prijatelje in skupno ustvarjanje. Najraje pa ustvarjamo pustne maske :)

DIY - reciklirajmo

DIY - reciklirajmo
Če tudi ti ne želiš podpirati masovne potrošnje, lahko stare, pokvarjene in odslužene predmete, obleke in dodatke recikliraš. Hitro, enostavno in lepo.