VIKEND IZLET: München

15:56

Bavarska prestolnica, ki je iz Slovenije oddaljena le dobrih 5 ur, je priljubljeno prizorišče številnih športnih in kulturnih dogodkov. Takšno nekaj-urno priložnost lahko zlahka raztegnete v vikend izlet, saj Munchen ponuja številne zanimivosti v vseh letnih časih :)

Midva sva v Munchnu pristala bolj po naklučju, saj sva prvotne načrte za prvomajske praznike prilagodila zaradi napovedi slabega vremena... In lahko rečeva, da nama je bilo zelo všeč, da je vikend (seveda) čisto premalo za kar vse ponuja mesto in da se bova zato zagotovo še vrnila!PREVOZ:

Iz Ljubljane do Munchna z avtom traja dobrih 5 ur in stane cca 70eur v eno smer (benzin, tunel, cestnina)

Po Munchnu sva se prevažala z mestnim potniškim prometom.
CONA 1 je vse kar potrebujete in če se s podzemno/tramom/busom nameravate peljati vsaj 4x se izplača dnevna karta za 12eur/osebo.

p.s.: za vožnjo po določenih območjih nemških mest (npr. Munchen center) je potrebno pridobiti Eko nalepko. To je potrebno urediti predhodno na AMZS-ju in stane 20eur.

NASTANITEV:

Po priporočilu znancev sva izbrala business hotel na obrobju mesta, torej kmalu po izvozu iz avtoceste. Prednost je ta, da je parking vključen/brezplačen ter da nimaš dodatnega dela s pridobivanjem okoljevarstvene nalepke, brez katere v center ne smeš.
Izbrala sva hotel Leonardo Hotel Munich City East za cca 70eur na noč/sobo, ki je čisto nov (in lep), poleg tega je postaja podzemne železnice od njega oddaljena le dobrih 100m.


PREHRANA:

Na hrani se ne špara, sploh na potovanjih, kjer spoznavaš nova mesta, kulture, tradicije in dimenzije kulinarike :) Takšno je najino mnenje.

Namensko v hotelu nisva izbrala zajtrka, saj je tudi v Munchnu zelo priljubljeno Brunch-anje. Našla sva kar nekaj zelo zanimivih in dobrih lokalov:
- mediteranski Cotidiano, ki je v Tripadvisorju upravičeno visko uvrščen, saj poleg pestrih zajtrkov nudi celodnevno ponudbo. Navdušil je z neke vrsto pisano obvloženo "focaccio", slastnim humusom in velikimi porcijami.
- zajtrkovalnica HUNGRIGES HERZ, ki ima simpatično ime "Lačno srce", kjer brez rezervacije nimaš šans!
- hipsterski kafič Trachtenvogl, ki ima zelo posrečen inetrier in zelo dostopne cene.
- v okolici krožišča Gartnerplatz so 3 ulice: Corneliusstr., Reichenbachstr. in Klenzestrasse, kjer je ogromno zanimivih lokalov & kavarn. Žal jih nisva mogla vseh preizkusiti :)


V Munchnu je vredno poskusiti še sledeče:
- Viktualienmarkt, glavna mestna tržnica ponuja vse, kar si lahko zamislite. V soboto opoldne je bila gužva prevelika in sva se le sprehodila skozi.
- Weiswurst & Bretzel - tradicionalna bela klobasa, kuhana in postrežena v vodi skupaj s svežo in toplo presto. Dobro kvaliteto boste dobili v večji pivnici.
- obisk pivnice na prostem "Biergarten" v Angleškem vrtu, kjer vas bo spremljala tudi živa glasba in pričarala vzdušje Oktoberfesta. Mi smo obiskali pivnico Hirschau.
- obisk znamenite pivnice Hofbrauhaus in preizkušanje golaža ob hišnem ansamblu.
- zelo znan in priznan nemški kuhar - Alfons Schuhbeck (morda ste opazili njegovo blagovno znamko začimb/čajev tudi v slovenskih trgovinah) - ima v čistem središču Munchna svoj "rajon". Tam se nahajata njegovi prestižni restavraciji Sudtiroler Stuben in Fine dining, bolj dostopna restavracija Orlando, kjer se lahko oglasite tudi brez rezervacije, v neposredni bližini ima še svojo kavarno, sladoledarno, čajnico in prodajalno začimb!
Preizkusila sva dnevni meni, Curry s piščancem za cca 12eur, ter tradicionalni "šmorn" s pečenim sladoledom za cca 8eur.
- Najbolj naju pa je navdušila Afganistanska restavracija CHOPAN AM GASTEIG. Miniaturna restavracija v žarečih barvah z dvanajstimi mizami nudi presenetljivo debel jedilni list. Komaj sva izbrala, saj so se nama že ob pribiranju cedile sline. Zanimiva (slastna!) je neobičajna kombinacija začimb in dodajanje sladkih kompoment mesu in zelenjavi. Toplo priporočava!KAJ POČETI:

PETEK

Prihod zvečer, raziskovanje preko spleta in "planiranje" izleta.

SOBOTA

Prvi dan sva izkoristila za sprehod po mestu in pridobivanje orientacije. Spotoma sva si ogledala nekaj "znamenitosti" kot so Marienplatz, mestna hiša, cerkev oziroma razgled iz stolpa Sv. Petra (3eur/osebo), Viktualienmarkt, Schuhbeck-ov "rajon". Ustavila sva se na kavicah, malicah, kosilu, poobedku in še čem :)
Sobota je bila tudi edina možnost za šoping, kjer sva ugotovila, da se številne trgovine s konceptom, domači oblikovalci in raznorazne zanimive stavri nahajajo v bližini krožišča Gartnerplatz. Na treh ulicah: Corneliusstr., Reichenbachstr. in Klenzestrasse - najbolje je, da se za špoing pripravite, saj je Munchen velik, dan pa kratek, oziroma ga ni vredno v celoti izgubiti po trgovinah.
p.s.: Pozneje sva odkrila še eno zanimivoi okrožje - Gastein.NEDELJA

Drugi dan sva namenila sprehodu po Angleškem vrtu (Englisher garten), kjer smo se s prijatelji dogovorili za kosilo v tradicionalni pivnici - izbrali smo Hrischau, kjer je ob 13h prijetno igrala živa glasba. Nato sva planirala čas za obisk kakšne znamenitosti, muzeja ali živalskega vrta. Izbrala sva BMW muzej. Zvečer pa sva si privoščila dobro (počasno) večerjo.PONEDELJEK

Na poti domov sva se se ustavila v shopping centru, ki pa je žal precej razočaral.

Znamenitosti

1. Marienplatz - glavni trg z mestno hišo
2. Viktualienmarkt - glavna tržnica
3. BMW welt, tovarna & muzej - vstop v BMW svet je brezplačen
4. Olimpijski park & stolp - omogoča razgled nad mestom za
5. Živalski vrt - eden najlepših in največjih
6. Pivnica Hofbrauhaus - tradicionalna pivnica v centru mesta
7. Angleški vrt & surfanje na reki Isar - resnično verdno ogleda!
8. Pivski vrtovi "Biergarten" - kosilo ali malica na prostem ob naradono zabavni glasbi
9. Allianz Arena - neizogibna za ljubitelje Bayern Munchna
10. Oktoberfest - največji pivski festival konec septembra


Naslednjič:

Pravijo, da si je v vsakem mestu potrebno pustiti nekaj za naslednji obisk. Pri nama bi to bil dvorec Nyphenburg. Zelo rada bi obiskala tudi boljšnji sejem in artmarket, a je za to potrebno priti pravi dan oziroma vse ostalo prilagoditi temu. Poleg tega se bova zagotovo vrnila tudi v plesno trgovino Quality for dance, kjer imajo odlično iozbiro plesnih čevljev!
Skratka, dejstvo, da bi se v Munchen še vrnila, se nama zdi bistveno sporočilo :)

TOP & FLOP:

Najbolj naju je navdušila Afganistanska restavracija, njen ambient, koncept in ponudba. Oziroma dejstvo, da je zaradi velikega števila priseljencev tudi zelo pestra in kakovostna ponudba restavracij.

Najbolj pa naju je razočaral razvpit "največji in najboljši" shopping center Riem Arcaden. Prav nič drugače/boljše/lepše kot pri nas! V shopping raje pojdite po konceptualnih trgovinah v bližini krožišča Gartnerplatz.


You Might Also Like

0 comments

DIY - v kuhinji

DIY - v kuhinji
Vsak teden preizkusiva ka nov recept. Objaviva pa zgolj tiste najboljše, ki jih je resnično vredno deliti.

DIY - maškerada

DIY - maškerada
Med vikendi se najde tudi čas za prijatelje in skupno ustvarjanje. Najraje pa ustvarjamo pustne maske :)

DIY - reciklirajmo

DIY - reciklirajmo
Če tudi ti ne želiš podpirati masovne potrošnje, lahko stare, pokvarjene in odslužene predmete, obleke in dodatke recikliraš. Hitro, enostavno in lepo.