BEST OF HAMBURG

01:41Koliko časa je dovolj za obisk Hamburga?

Hamburg sva obiskala med krompirjevimi počitnicami. Bil je večja postojanka na najini poti do severnega morja. Imela sva "le" tri dni časa, ampak dovolj je bil že en sam dan, da naju je popolnoma navdušil. Najin "kriterij" za opredelitev ali je mesto za naju ali ne, je preprosto vprašanje, ali bi se še enkrat vrnila. In ja, v Hamburg se bova definitivno še vrnila, saj ima veliko za ponuditi. Kar nekaj je muzejev in znamenitosti, ogromno je predstav, koncertov, festivalov, žurov, nešteto zanimivih lokalčkov za kavico, brunch ali nob'l večerjo, arhitekturnih mojstrovin in zgodovinskih poti... V veliko pomoč vam je lahko trip itinerary Hamburg, ki ponuja predloge glede na naše preference in dolžino vašega obiska :)

Kako se "premikati" po Hamburgu?

Hamburg ima približno toliko prebivalcev, kot cela Slovenija ;) premikanje je možno peš, s kolesom (zelo radi kolesarijo in ponudba rent-a-bike-ov je velika) ali z javnimi prevoznimi sredstvi. Peš bo šlo sicer zelo počasi in ogledali si boste bistveno manj, ampak tako boste odkrili marsikateri skriti kotiček, lokalni bar ali trgovinico, ki jo je vredno odkriti in obiskati.
Prepozno sva ugotovila prednosti Hamburg Card-a, s katero bi lahko koristila vsa javna prevozna sredstva, vključno z vodnimi! Večje ladje delujejo kot avtobusi 😃 in mimogrede si ogledaš še pristanišče in skladišča iz rečne perspektive. Se splača, je pa precejšnja gužva.
Katere znamenitosti obiskati?

Rok si je želel ogledati Maritime museum, ampak so naju opozorili, da potrebuješ VSAJ 5ur časa. Jaz sem si - ker sva bila v Hamburgu v času dneva mrtvih - želela obiskati grozljiv park The dungeons, ampak je bila gužva prevelika. Naredila sva kompromis in obiskala muzej in delavnico čokolade Hachez in bilo je odlično. V roku dobrih dveh ur smo se naučili kako iz kakavovega zrna nastane mlečna ali grenka ali bela čokolada, vse stopnje procesa smo si ogledali preko videa ali v živo, vse stroje imajo razstavljene v delujočem stanju, in najbolj pomembno, vsako fazo smo lahko okusili! Na koncu smo naredili še vsak svojo čokolado in jo odnesli domov.
Želela sva narediti tudi turo po Elbphilharmonie, ampak je bilo za naslednje dva tedna vse razprodano! Vse oglede je možno oz. celo priporočljivo rezervirati vnaprej.
Turistične možnosti so res neomejene, zato se še pred prihodom odločite kaj si želite ogledati in kar rezervirajte svoj časovni termin ;)
p.s. Prej omenjena kartica ugodnosti Hamburg Card nudi v vseh večjih oz. bolj prepoznavnih znamenitostih tudi popust. Npr. midva sva za Chocoversum namesto 2x 18 plačala 2x 15eur. 


Kje in kaj jesti :) ? 

V življenju ne bom pozabila odlične Afganistanske restavracije v Munchnu, ki sva jo odkrila čisto po naključju. Zato v vsakem novem mestu preiščeva vse skrite kotičke... Nekaj zanimivega sva našla tudi v Hamburgu, in sicer, kot pristaniško mesto jedo veliko rib in rakcev. Najpogoste jih jedo v sendvičih ali kot hladen narezek, s sladko začinjeno in močno rumeno kromprijevoi solato. Tak lokalček je bil tale:

Kot drugo bi omenila, da se Berlin in Hamburg "kregata" kateri je pravi dom Curry Wursta. V predelu St. Pauli sva obiskala enega izmed najbolj opevanih lokalov, ampak, po okusu je bila klobasa na "xy" vogalu Belina povsem enako slastnega okusa.
Tudi sicer je ta okoliš kulinarično in subkulturno precej pester in vreden ogleda; tudi ponoči ;)

Kot tretje pa bi izpostavila zanimivo turško resatvracijo Bona'me, ki deluje po principu Vapiana. Ob vstopu dobiš kartico preko katere naročaš, ob izstopu pa plačaš kar se je na kartici nabralo. Imajo ločene šanke za pijačo, predjedi, glavne jedi in sladice/prigrizke, kjer se postaviš v vrsto in naročiš. Večino skuhajo/spečejo takoj pred tabo, ali pa dobiš napravo, ki se trese, sveti in poje, ko je tvoje naročilo pripravljeno. Skratka, same turške dobrote, pite, pečena zelenjava, sezam, vinski listi z mletim mesom, pečen kozji sir, različne vrste humusa... To je bila absolutno najboljša hrana v teh dveh tednih.
Nenazadnje še, kje iskati prenočišče v Hamburgu? 

Večje kot je mesto, več je ponudbe. Predvsem je veliko hotelov in hostlov s konceptom. Ze enega takega sva se odločila tudi midva, in sicer, veriga 25hours hotels naju je prepričala s svojim pomorskim slogom. Stara rečna skladišča so obnovili in preuredili v hotel Altes Hafenamt. Vse sobe so oblikovane kot kabine na ladji. Tudi hodniki, avla, seminarske sobe dajejo vtis, kot da si na ladji. Ideja tega koncepta se odraža tudi v njihovi restavraciji, ki pa se je Roku za večno vtisnila v srce, in sicer, s ponudbo mlečnega gresa s cimetom in vročimi češnjami za zajtrk!
Poleg tega imajo na vrhu hotela savno z razgledom na pristanišče, "chill room" sobo polno vinilk in  - moj favorit, seveda - ustvarjalni kotiček sporočil v steklenici.In naslednjič? 

Tole je pa en mali plonk cegl'c za naju, ko naslednjič obiščeva Hamburg bova:
- obiskala Maritime museum, The dungeons in najbolj nujno Elbphilharmonie
- šla na vodeno turo z manjšo ladjico po kanalih in si ogledala skladišča
- obiskala enega izmed legendarnih muzikalov
- šla na glasbeni festival ali koncert ali na žur na Reeperbahn
You Might Also Like

0 comments

DIY - v kuhinji

DIY - v kuhinji
Vsak teden preizkusiva ka nov recept. Objaviva pa zgolj tiste najboljše, ki jih je resnično vredno deliti.

DIY - maškerada

DIY - maškerada
Med vikendi se najde tudi čas za prijatelje in skupno ustvarjanje. Najraje pa ustvarjamo pustne maske :)

DIY - reciklirajmo

DIY - reciklirajmo
Če tudi ti ne želiš podpirati masovne potrošnje, lahko stare, pokvarjene in odslužene predmete, obleke in dodatke recikliraš. Hitro, enostavno in lepo.